רכוש שנצבר במהלך הנישואין: חזקת השיתוף, תביעות יורשים וידועים בציבור

האם הבת זכאית לקבלת מחצית רכוש שאימה המנוחה הייתה זכאית לקבל מבעלה ו/או מהידוע בציבור שלה?

שולה ויעקב נישאו זה לזה בשנת 1965 והיו נשואים זה לזה במשך 60 שנה עד לפטירתה של שולה. כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין היה רשום על שם יעקב בלבד. שולה לא הגישה תביעה בחייה נגד יעקב לקבלת מחצית הרכוש שנצבר במהלך הנישואין כתוצאה ממאמץ משותף של שולה ויעקב ושנרשם על שם יעקב בלבד. האם רונית, בתה של שולה, תהיה זכאית לתבוע את אביה יעקב לקבלת מחצית רכוש שנצבר במהלך הנישואין ושאמא שלה לא תבעה בחייה?

זכויות בת הזוג והיורשים

עו"ד עפרה זיו משיבה: בת הזוג זכאית להוריש לילדיה או לכל מי שתרצה את זכותה לקבלת מחצית הרכוש שנצבר במהלך הנישואין או במהלך החיים המשותפים. לילדי בני הזוג יש זכות עקרונית לרשת את הזכויות של ההורה שנפטר (בדרך כלל את זכויותיה של האמא) למחצית רכוש, וזאת מכוח חזקת השיתוף בין בני זוג.

מתי יהיה זכאי הבן לקבלת מחצית רכוש שאמו המנוחה הייתה זכאית לקבל?

בת הזוג לא פנתה לבית המשפט ולא הגישה תביעה נגד בעלה, ו/או נגד הידוע בציבור שלה, לקבלת מחצית רכוש שבבעלות בעלה בלבד.

זכויות הבן והבת בתביעה נגד הידוע בציבור

  • האם לבת או לבן של ההורה שנפטר זכות להגיש תביעה נגד בן זוגו של ההורה לקבלת מחצית רכוש?
  • האם לבת ו/או לבן יש סיכויים לזכות בתביעה לקבלת מחצית רכוש שבבעלות בן הזוג של אמא שנפטרה?

בן זוג = בעל או ידוע בציבור. מדובר במקרה שבת הזוג/האימא לא הגישה תביעה בחייה נגד בעלה לקבלת מחצית רכוש שנצבר במהלך הנישואין כתוצאה ממאמץ משותף.

מסמכים משפטיים עם כותרת 'תביעה לקבלת מחצית רכוש' על שולחן עם פטיש שופט.
תביעה לקבלת מחצית רכוש שנצבר במהלך הנישואין, המוגשת לבית המשפט.

תנאים לזכאות היורשים בתביעה לקבלת מחצית רכוש

קיימים מקרים בהם אפשר לבית המשפט לאפשר ליורש (בן או בת של האמא שנפטרה) לזכות בתביעה לקבלת מחצית רכוש שאמו שנפטרה הייתה זכאית לקבל, אילו הגישה תביעה נגד בן זוגה על פי חזקת השיתוף בין בני זוג.

דוגמה למקרה קלאסי

"בני-זוג אשר קיימו במשך שנים רבות חיי משפחה תקינים, תרמו כל אחד את חלקו לטיפוח התא המשפחתי ולשגשוגו, וחייהם התנהלו על מי מנוחות. הבעל הוא שיצא לעבודה ודאג לכלכלת המשפחה, בעוד האישה מילאה חלקה בניהול משק הבית ודאגה לסיפוק צורכי הבעל והילדים. ברבות הימים עשה הבעל חיל בעסקיו, צבר רכוש לא מבוטל, וכמי שטיפל בכל ענייני הכספים של המשפחה וניהל אותם, נרשם הרכוש על שמו בלבד. למרבית הצער נפטרה האישה לבית עולמה, הותירה אחריה את בעלה וילדיה. האם ניתן לומר, בשל כך בלבד, שהאישה אינה עוד בין החיים, כי נסתם הגולל על זכויותיה, המשותפות לה ולבעלה? האם ייוותר הרכוש כולו בידי הבעל, שיוכל לעשות בו כטוב בעיניו?"

דיני הירושה וחזקת השיתוף

מה יהיה אם, דרך משל, יהא אחד הילדים טוב בעיני אביו מילדיו האחרים, וזה ירצה להוריש לו את כל רכושו? האם לא יוכלו הילדים האחרים, אשר קופחו על-ידי אביהם, לתבוע לפחות את חלקם בעיזבונה של האם, דהיינו, בזכויותיה באותם הנכסים על-פי הלכת שיתוף?

בית המשפט סבור כי יש להשיב לכך בשלילה. האישה לא מימשה את זכויותיה בחייה שכן לא חלו כל קרע או משבר בינה ובין בעלה שהצדיקו פעולה כזאת. אין בכך בלבד כדי למנוע הכרה בזכויות אלה, ולו על-פי בקשה המוגשת מטעם ילדיה-יורשיה.

שולחן עם פטיש שופט ומסמכים המתייחסים לחזקת השיתוף בין בני זוג.
מסמכים בבית משפט המייצגים את חזקת השיתוף בין בני זוג והזכויות הנלוות לכך.

זכויות היורשים בתביעה לקבלת מחצית רכוש

לא ייתכן שבבעלותו של הבעל יוותר רכוש שמחציתו שייכת לאישה מכוח חזקת השיתוף בין בני זוג. לא ייתכן שהבעל יהיה רשאי לעשות ברכוש שבידיו שמחציתו שייכת לאישה, ככל שיעלה על דעתו ולתת את הרכוש במתנה ו/או להורישו למי שירצה ולא לילדיה של אשתו המנוחה.

מכאן שליורש זכות עקרונית להגיש תביעה נגד בעלה של אמו שנפטרה לקבלת מחצית רכוש מכוח חזקת השיתוף בין בני זוג.

מתי יקבל בית המשפט את תביעת היורש?

במקרה שבת הזוג לא ויתרה על זכותה להגיש תביעה נגד בעלה או נגד הידוע בציבור שלה לקבלת מחצית רכוש על פי חזקת השיתוף, תהיה ליורש (בדרך כלל לבת או לבן) סיכויים טובים להצליח בתביעת יורש לקבלת מחצית רכוש שאמו שנפטרה הייתה זכאית לקבל מבעלה.

מתי יראו את בת הזוג כמי שלא ויתרה על זכותה להגיש תביעה?

ביסודו של הוויתור מונחת יכולת הבחירה בין הפעלת הזכות ומימושה לבין ויתור עליה. נראה את בת הזוג מיותרת על זכותה רק כאשר הייתה לה הזדמנות סבירה לטעון לקיומו של שיתוף בנכסים והיא נמנעה מלעשות כן, כלומר, במקום שהיה לה אפשרות הבחירה והיא בחרה שלא לממש את זכותה.

מסמכים משפטיים עם פטיש שופט, המסמלים תביעה של ידוע בציבור על חלוקת רכוש.
מסמכים משפטיים המייצגים תביעה של ידוע בציבור על חלוקת רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים.

זכאות יורש בתביעה לקבלת מחצית רכוש

  • מתי יזכה יורש (הבת או הבן) בתביעה לקבלת מחצית רכוש שאמו המנוחה הייתה זכאית לקבל מבעלה ו/או מהידוע בציבור שלה?
    • לבת או לבן של אישה שנפטרה ולא הגישה בחייה תביעה נגד בן זוגה לקבלת מחצית רכוש שנרכש במהלך הנישואין והרשום על שם בן הזוג בלבד, סיכויים טובים לזכות בתביעה לקבלת מחצית רכוש במקרה שלאמא היו חיי נישואין תקינים והיא נפטרה לפני בעלה או לפני הידוע בציבור שלה.
  • סיכויים לילדי האישה שנפטרה שלא הגישו תביעה בחייהם:
    • לילדי האישה שנפטרה לאחר בן זוגה ולא הגישו תביעה במהלך חייהם נגד בעלה לקבלת מחצית הרכוש הרשום על שמו, סיכויים פחותים לזכות בתביעה למחצית רכוש.
  • מקרה שהבעל נפטר לפני האישה:
    • במקרה שהבעל נפטר לפני האישה והאישה לא הגישה תביעה למחצית רכוש נגד יורשיו של בעלה המנוח, יראו את האישה כמי שוויתרה על זכותה לתבוע מחצית רכוש, על פי חזקת השיתוף בין בני זוג, וסיכויי ילדיה לזכות בתביעה יהיו פחותים.

עו"ד עפרה זיו ממליצה לבחון כל מקרה ומקרה לגופו.

אם הורייך נישאו זה לזה לפני 1 בינואר 1974 ואם אמך נפטרה לפני בן זוגה והרכוש שנצבר ו/או נרכש במהלך הנישואין נרשם על שם בן הזוג בלבד, פני ופנה עוד היום לעו"ד עפרה זיו שבעזרתה סיכוייך לזכות במחצית רכוש טובים ביותר.

האמור לעיל נכון גם לגבי הסיכויים של ילדי ידועה בציבור שנפטרה לפני הידוע בציבור שלה לקבלת מחצית רכוש שנרכש במהלך החיים המשותפים של האמא שנפטרה ובן זוגה.

שאלות נפוצות

מהו רכוש שנצבר במהלך הנישואין ואיך הוא מחולק בין בני זוג?

רכוש שנצבר במהלך הנישואין הוא כל נכס, כולל נכסי נדל"ן, כספים ונכסים אחרים, שנרכשו על ידי בני הזוג במהלך חיי הנישואין כתוצאה ממאמץ משותף. על פי חזקת השיתוף בין בני זוג, הרכוש מחולק בצורה שווה בין בני הזוג, גם אם הוא רשום על שמו של אחד מהם בלבד.

האם ניתן להגיש תביעה לקבלת מחצית רכוש לאחר מות אחד מבני הזוג?

כן, במקרה שבן זוג אחד נפטר ולא הוגשה תביעה בחייו לקבלת מחצית הרכוש שנצבר במהלך הנישואין, יכולים היורשים של בן הזוג שנפטר להגיש תביעה לקבלת מחצית הרכוש. תביעה כזו נשענת על חזקת השיתוף בין בני זוג, ומיוצגת לרוב על ידי עורך דין מומחה לענייני ירושה.

מהן הזכויות של ידוע בציבור לקבלת מחצית הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים?

ידוע בציבור וידועה בציבור זכאים לחלוקת רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים לפי אותם עקרונות של חזקת השיתוף שחלים על בני זוג נשואים. אם אחד מבני הזוג נפטר, יש אפשרות להגיש תביעה לקבלת מחצית הרכוש שנרשם על שם הידוע בציבור השני.

בקשה לצו ירושה צעד הכרחי לקבלת ירושה | עורך דין ירושה מומלץ

פטיש שופט ומסמכים משפטיים בנושא רכוש שנצבר במהלך הנישואין בבית משפט.
מסמכים משפטיים בבית משפט, המייצגים סכסוך על רכוש שנצבר במהלך הנישואין.
עו"ד עפרה זיו תיתן לכם מידע משפטי, תענה על כל שאלה שתשאלו,
תיתן לכם יעוץ וטיפול משפטי מקצועי מסור ומהימן.
Scroll to Top
פתיחה
1
שלום וברכה
Call Now Button דילוג לתוכן