העיקרון המנחה בחוק הירושה הוא שכל אדם רשאי לשנות את הצוואה שעשה בכל עת.
האם אפשר לבטל צוואה הדדית
ביטול צוואה רגילה
במקרה שכל אחד מבני הזוג עושה צוואה רגילה, הוא רשאי ו/או היא רשאית לבטל את הצוואה בכל עת ולעשות צוואה אחרת, מבלי לידע את בן זוגה שהחליטה לשנות ו/או לבטל את הצוואה.
האמור לעיל נכון גם במקרה שבן הזוג החליט לשנות ו/או לבטל את הצוואה שעשה ולעשות צוואה אחרת, בן הזוג אינו חייב ליידע את בת זוגו שהחליט לשנות ו/או לבטל את הצוואה שעשה.
כיצד יש לבטל צוואה רגילה?
סעיף 36א(א) לחוק הירושה קובע: "המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם על ידי השמדת הצוואה".
סעיף 36(ב) לחוק קובע: "צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת…" .
ביטול צוואה הדדית
עד ל- 1.8.2005 לא היה כל הבדל בין ביטול צוואה רגילה לביטול צוואה הדדית.
יפה רצה לשנות את הצוואה ההדדית שעשתה
ביום 1.1.2004 הגיעו למשרדה של עורכת דין צוואה עפרה זיו, יפה ושמוליק ואמרו לעו"ד ירושה עפרה זיו: אנחנו נשואים זה לזה קרוב ל-40 שנה ואין לנו ילדים, אנחנו רוצים לעשות צוואות הדדיות ולצוות את רכושנו זה לטובת זה, מי שיאריך ימים מבין שנינו יירש את העיזבון של בן הזוג שנפטר.
עורכת דין לענייני ירושה עפרה זיו ערכה את צוואתם של יפה ושמוליק ולאחר מספר ימים הגיעו יפה ושמוליק מחויכים למשרדה של עורכת דין לענייני ירושה עפרה זיו וחתמו על גבי הצוואות ההדדיות.
כשבוע לאחר מכן, הופיעה יפה במשרדה של עורכת דין צוואות וירושות עפרה זיו כשהיא בוכייה ואמרה: נזכרתי שבעלי שמוליק בגד בי עם הרצליה החברה הטובה שלי, הוא לא זכאי לירושה ולא יקבל ממני פרוטה.
"אני רוצה לעשות צוואה לטובת האחיינית שלי".
עורכת דין ירושה עפרה זיו הייתה קצת המומה למשמע דבריה של יפה ושאלה אותה: האם הודעת לשמוליק בעלך שברצונך לשנות את הצוואה ההדדית שעשית?
יפה לא השיבה תחילה ולאחר מכן הנידה בראשה לאות שלילה.
עורכת דין צוואה עפרה זיו אמרה ליפה שהיא נוהגת בחוסר תום לב ולכן לא תעשה דבר וחצי דבר לשינוי ו/או לביטול צוואתה של יפה אלא אם יפה תודיע לשמוליק שהחליטה לבטל את הצוואה ההדדית שעשתה שבוע קודם לכן לטובתו.
אפשרות לשנות צוואה הדדית שנעשתה לפני ה- 1.8.2005
מי שעשה צוואה הדדית עד ל-1.8.2005 רשאי לשנות ו/או לבטל את הצוואה ההדדית מבלי שהייתה חובה חוקית ליידע את בן/בת הזוג על שינוי ו/או ביטול הצוואה ההדדית.
היו מקרים שאחד מבני הזוג שינה ו/או ביטל את הצוואה ההדדית ולא הודיע על כך למשנהו ורק לאחר פטירתו, התברר לבת הזוג שבעלה שינה ו/או ביטל את הצוואה ההדדית שעשו.
האם יש סיכוי לזכות בהתנגדות לקיום צוואה חדשה שעשה בן הזוג, מאחורי גבה של בת הזוג והמבטלת את הצוואה ההדדית שעשו בני הזוג לפני ה 1.8.2005?
מדובר במקרה שבן הזוג המבטל את הצוואה ההדדית לא הודיע לבת הזוג על ביטול הצוואה ההדדית שעשה לפני 1.8.2005.
לאחר פטירתה של יעל התברר לדן בעלה, שיעל ביטלה את הצוואה שעשתה לזכותו בשנת 2003, האם דן יוכל להגיש התנגדות לצוואה החדשה שעשתה יעל לפיה הדירה אותו מירושתה?
דן יוכל להגיש התנגדות לצוואה החדשה שעשתה יעל אשתו לפיה הדירה אותו מירושתה ולבקש מבית המשפט לתת צו קיום צוואה לצוואתה ההדדית של יעל משנת 2003 לפיה ציוותה לו את כל רכושה.
דן יוכל לטעון בהתנגדות לצוואה החדשה שעשתה יעל שהוא הסתמך על יעל אשתו שציוותה לו, בצוואה ההדדית, את עיזבונה לאחר פטירתה ופעל בהסתמך על הצוואות ההדדיות.
דן יוכל לטעון שהצוואות ההדדיות שעשו הוא ויעל אשתו הן בבחינת חוזה ביניהם ויעל פעלה בחוסר תום לב ו/או בחוסר הגינות כשהפרה את החוזה שהיה ביניהם.
תיקון חוק הירושה
כיוון שמדובר היה בחוסר תום לב של אחד מבני הזוג שרצה לבטל צוואה הדדית שעשה לפני ה-1.8.2005 מבלי להודיע על כך למשנהו ובכך השאיר את בן/בת הזוג ללא כל ירושה, החליט המחוקק להתערב ולהכניס עדכון בחוק הירושה.
התיקון לחוק הירושה קובע:
"לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;…."
ביטול צוואה שנעשתה לאחר 1.8.2005
לאחר תיקון חוק הירושה, דהיינו לאחר 1.8.2005 מצווה שרוצה לבטל את צוואתו ההדדית, חייב להודיע למצווה השני (לבן/בת הזוג) שהחליט לבטל את צוואתו ההדדית.
חוק הירושה קובע סנקציה למקרה שאחד מבני הזוג ביטל צוואה הדדית מבלי לידע את בן/בת זוגו על ביטול הצוואה ההדדית
מי שביטל צוואה הדדית ולא הודיע לבן/בת הזוג על ביטול הצוואה ההדדית לא יהיה תוקף לביטול הצוואה ההדדית.
נתן מצווה אחד למצווה השני הודעה על ביטול הצוואה ההדדית, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים.
כיצד יודיע המצווה לבן/בת הזוג שברצונו לשנות ו/או לבטל את הצוואה ההדדית שעשה
כשבני הזוג מתגוררים באותה דירה ?
הקושי מתעורר כשבן/בת הזוג מסרב לאשר שקיבל הודעה ממשנהו שהחליט לבטל את הצוואה ההדדית שעשה.
קושי מתעורר גם כשאחד מבני הזוג מתגורר בחו"ל ו/או מתגורר בכתובת בלתי ידועה.
עורך דין ירושה טוב יחשוב כיצד יודיע אחד מבני הזוג למשנהו על החלטתו לבטל את הצוואה ההדדית באחד המקרים המפורטים לעיל.
בני הזוג יכולים להסכים בצוואה ההדדית שיעשו שההודעה על ביטול הצוואה ההדדית, תימסר לעו"ד או לקרוב משפחה, או לחבר של בן/בת הזוג אליו מופנית הודעת ביטול הצוואה ההדדית .
מה קורה כשאחד מבני הזוג המקבל הודעה ממשנהו על ביטול הצוואה ההדדית, אינו בדעה צלולה ולא כשיר לבטל את הצוואה שעשה.
רבקה שלא הייתה צלולה בדעתה ובית המשפט מינה לה אפוטרופוס, קיבלה הודעה מבעלה נפתלי שהחליט לבטל את הצוואה ההדדית שעשה לפיה ציווה לרבקה אשתו את כל עיזבונו.
יצוין שצוואה היא פעולה אישית ואפוטרופוס אינו רשאי לעשות צוואה במקום האדם עליו הוא משמש אפוטרופוס.
עורך דין צוואה טוב, חייב לכלול בצוואה סעיף המתייחס למקרה שבו מחליט אחד מבני הזוג שעשו צוואות הדדיות, לבטל את הצוואה ההדדית שעשה לטובת בת הזוג ובת הזוג איבדה, לרוע המזל, את צלילות דעתה.
עורך דין ירושה יכול לכלול סעיף בצוואות ההדדיות למקרה זה:
- במקרה והמצווה יודיע לבת זוגו שאינה צלולה בדעתה, שהחליט לשנות ו/או לבטל את הצוואה שעשה לטובתה, הצוואות ההדדיות בטלות.
- עיזבונה של בת הזוג שאינה צלולה בדעתה יעבור לילדים ו/או לנכדים ו/או לכל מי שתרצה בת הזוג ,כפי שיהיה כתוב בצוואות ההדדיות.
בני זוג נשואים עשו צוואות הדדיות ולאחר מכן התגרשו, האם הצוואות ההדדיות שעשו בני הזוג תקפות לאחר הגירושים?
ברור שאין ברצונם ואין בכוונתם של בני הזוג לצוות את עיזבונם זה לזה אם וכאשר יתגרשו.
במקרה שבני הזוג שכחו לבטל את הצוואות ההדדיות שעשו בעת שהיו נשואים, הצוואות ההדדיות יישארו בתוקף.
כיצד מבטלים צוואות הדדיות לאחר פטירת אחד מבני הזוג?
סעיף 8א 2 לחוק הירושה קובע:
"לאחר מות אחד מבני הזוג :
- כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;…."
רות ואביגדור עשו צוואות הדדיות.
רות ואביגדור עשו צוואות הדדיות ביום 1.1.2020 וציוו את עיזבונם זה לזה ולאחר פטירת שניהם לשלושת ילדיהם.
רות נפטרה ואביגדור שמצא ניחומים בזרועותיה של הדס, החליט לשנות את הצוואה ההדדית שעשו הוא ורות ז"ל ולצוות את עזבונו להדס.
האם אביגדור רשאי לבטל את הצוואה ההדדית שעשו הוא ורות לאחר פטירתה של רות?
חוק הירושה קובע : במקרה שהעיזבון (הרכוש שהשאירה רות) עדיין לא חולק, דהיינו שהעיזבון שהשאירה רות עדיין לא הועבר לאביגדור, אביגדור יהיה רשאי לשנות את הצוואה ההדדית שהוא ורות עשו, בתנאי שיוותר על העיזבון שהוא אמור היה לרשת מרות בהתאם, לצוואות ההדדיות שעשו, לטובת ילדיה של רות.
האם בן הזוג רשאי לבטל את הצוואה ההדדית שעשה לאחר פטירת בת הזוג ולאחר שהעיזבון חולק?
שרה וישראל עשו צוואות הדדיות ב-1.7.2023.
ישראל נפטר ושרה ירשה את עיזבונו וקיבלה לידיה את עיזבונו של ישראל דהיינו, העבירה את כל הכספים שהיו מופקדים בחשבון הבנק על שם ישראל לחשבון הבנק שהתנהל על שמה וגם מחצית דירת המגורים שהייתה רשומה בטאבו על שם ישראל, נרשמה על שם שרה.
ישראל היה פסל במקצועו ושרה העמידה למכירה פומבית את הפסלים שפיסל ישראל.
האם שרה רשאית לשנות את הצוואה ההדדית שעשתה לאחר חלוקת העיזבון ולאחר שמכרה את הפסלים שפיסל ישראל?
האם שרה רשאית לעשות צוואה חדשה ולצוות את עיזבונה כולל העיזבון שירשה מישראל לנכדיה ולא לילדיהם שלה ושל ישראל?
סעיף 8. 2. ב' לחוק הירושה קובע:
"לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;"
עיזבונו של ישראל ז"ל חולק ושרה קיבלה לידיה את הכספים שהיו בחשבון הבנק של ישראל ז"ל, את מחצית דירת המגורים שהייתה בבעלותו של ישראל ז"ל וכן מכרה, תמורת כסף רב, את הפסלים שפיסל ישראל ז"ל.
שרה תהיה רשאית לבטל את הצוואה ההדדית ולעשות צוואה חדשה בתנאי שתחזיר לעיזבון את הכספים שירשה מישראל ז"ל ואת מחצית הדירה שירשה ממנו.
כיוון ששרה מכרה את הפסלים שירשה מישראל וכיוון שאין אפשרות להחזיר לעיזבון את הפסלים שפיסל ישראל ז"ל, חייבת שרה להחזיר לעיזבון את הכספים שקיבלה בתמורה למכירת הפסלים שירשה מישראל ז"ל. ומה הלאה?
לאחר ששרה תחזיר לעיזבון את כל מה שירשה מישראל ז"ל, היא תוכל לעשות צוואה חדשה ולצוות את עיזבונה לכל מי שתרצה .
מי יירש את העיזבון של ישראל ז"ל לאחר ששרה החזירה לעיזבון את כל מה שירשה מישראל ז"ל כיוון שהחליטה לשנות את הצוואה ההדדית שעשתה?
עורכת דין ירושה עפרה זיו משיבה: יורשיו של ישראל ז"ל על פי הדין יירשו את עיזבונו.
מי הם יורשיו של ישראל ז"ל על פי חוק הירושה?
חוק הירושה קובע שיורשיו של אדם שנפטר ולא השאיר צוואה הם:
בן הזוג – מחצית העיזבון
הילדים – מחצית העיזבון
התוצאה תהייה ששרה שהפרה את ההסכמה שהייתה בינה לבין ישראל שמי מבניהם שיוותר בחיים יירש את כל העיזבון ולאחר פטירת שניהם ירשו ילדיהם את העיזבון, תזכה בכל מקרה ב-1/2 מעיזבון של ישראל בעלה, כיורשתו של ישראל ז"ל על פי הדין.
כדי למנוע מקרה שמי מבני הזוג שיבטל את הצוואה ההדדית יהיה יורש על פי הדין ויירש בכל מקרה את מחצית העיזבון, חייב עורך דין ירושה טוב להתייחס למקרה זה בצוואה ההדדית.
עורך דין ירושה טוב, חייב לכלול סעיף בצוואה ההדדית הקובע מי יירש את העיזבון של בן הזוג שנפטר במקרה ובת הזוג שנותרה בחיים החזירה לעיזבון את מה שירשה מבן הזוג שנפטר כיוון שברצונה לבטל את הצוואה ההדדית.
צוואה שאינה ניתנת לביצוע
חנה ומרדכי הם החוכרים של משק חקלאי.
בשנת 2006 עשו חנה ומרדכי צוואות הדדיות וציוו את המשק החקלאי שלהם זה לטובת זה.
חנה ומרדכי כתבו בצוואות ההדדיות שעשו, שלאחר אריכות ימיהם (לאחר פטירת שניהם), תירש את המשק החקלאי, שהיה עיקר עיזבונם, בתם מלכה בתנאי שתדאג לבתם/אחותה הדסה, הסובלת מבעיות פיזיות ונפשיות.
חנה ומרדכי כתבו בצוואתם, שלהדסה זכות מגורים באחד המבנים במשק, לכל ימי חייה.
למרבה הצער, מלכה בתם של המצווים חנה ומרדכי נרצחה על ידי בעלה שהתאבד.
לאחר פטירת בעלה מרדכי, עשתה חנה צוואה חדשה וציוותה את עיזבונה, לרבות המשק החקלאי לנכדתה מיכל – בתה של בתה הדסה.
ילדיה של מלכה שנרצחה, הגישו התנגדות לצוואה האחרונה שעשתה סבתם בשנת 2011 וטענו שהם יורשיה של אמם המנוחה מלכה, כיורשים אחר יורשת.
במקרה דומה קבע בית המשפט שבעת עשיית הצוואות ההדדיות, לא צפו המצווים חנה ומרדכי שבתם תרצח ולא תהיה בחיים בחייה של המצווה חנה.
חנה ומרדכי לא כתבו בצוואתם מי יירש את המשק החקלאי שלהם, במקרה שבתם מלכה לא תהיה בחיים.
מדובר במקרה של צוואה הדדית שאינה ניתנת לביצוע.
בית המשפט קבע במקרה דומה, שלא קיימת הסתמכות של בן הזוג המנוח שאשתו תקיים את הוראות הצוואה ההדדית, כיוון שבתם נרצחה וביצוע הצוואה ההדדית הפך לבלתי אפשרי.
בית המשפט פסק, במקרה דומה, שחנה הייתה רשאית לעשות צוואה חדשה ולצוות את עיזבונה לנכדתה מיכל וזאת בהתבסס על עקרון תום הלב והחופש לצוות.
בית המשפט נתן צו קיום צוואה לצוואה האחרונה שעשתה חנה בה ציוותה את המשק החקלאי לנכדתה מיכל ולא לנכדיה/לילדיה של מלכה בתה שנרצחה.
יצוין שמיכל התגוררה במשק ודאגה לאמה החולה הדסה ובכך מילאה את רצונם של סבה וסבתה לדאוג להדסה בתם החולה.
עורכת דין עפרה זיו מתייחסת בצוואות ההדדיות שהיא עורכת לאפשרות ביטול הצוואות ההדדיות לאחר פטירת אחד מבני הזוג או להעדר אפשרות ביטול הצוואות ההדדיות של בן/בת הזוג הנותר/ת בחיים והכל על פי רצונך.
צוואה הדדית ערוכה ומסוגננת היטב מונעת אי בהירויות בעתיד פרשנויות מפרשנויות שונות ובעיקר מונעת התדיינות משפטית עוגמת נפש וסכסוכים במשפחה.
מאמרים בנושא..
מדוע חשוב שכל זוג נשוי יעשה צוואות הדדיות | כל מה שרצית לדעת על צוואה הדדית | בקשה לצו קיום צוואה